Recept dr. Ars: Srečni otroci

Vsak starš si za svojega otroka želi dve stvari: ZDRAVJE in SREČO. Zelo preprosto, saj vsak ki je že kaj izkusil ve, da brez zdravja ni sreče. Vendar tudi brez sreče ni zdravja, saj sta človeško telo in stanje duha tesno povezana.

Pred leti sem začela raziskovati srečo – svojo srečo, srečo naše družine in srečo otrok. Na tej poti samoraziskovanja in branja strokovne literature sem začutila, da je moje poslanstvo približati srečo otrokom oziroma staršem. Namreč starši smo največji zgled svojim otrokom, torej naša prepričanja, obnašanja in delovanje oblikuje naše otroke. Prav zato je ključnega pomena, da starši otrokom prenesemo zavedanje radosti in sreče, da se pogovarjamo o tem kaj nas in kaj njih osrečuje, da se veselimo skupaj in pogovarjamo o občutkih.

Kaj pa je sreča? Sreča je stanje duha, a vendar tudi telesni občutek.

Sreča je, ko duh začuti svobodo in mir. Sreča je, ko telo preplavijo endorfini … Sreča je stvar perspektive. Sreča je začasno stanje, po katerem vsi hrepenimo, a hkrati se zavedamo, da se je zanjo treba potruditi in da sama od sebe ne pride. Mogoče le to najbolje oriše stari pregovor »Fortes fortuna iuvat«. Sreča sledi pogumnim!

Raziskala sem, kdo so srečni otroci, kako se vedejo, kaj počnejo, kako se počutijo. Izsledke raziskave sem strnila v 4 področja in za vsakega napisala po 5 točk.

Srečni otroci – izvor in čutenje

1. Srečni otroci imajo srečne starše.
2. Srečni otroci niso ves čas pod nadzorom.
3. Srečni otroci vedo, kaj je odgovornost.
4. Srečni otroci lahko odločajo tudi sami. Za njima ne stojita vedno mama ali oče.
5. Srečni otroci poznajo meje in kakšna so pravila. Srečni otroci se obnašajo lepo in so veseli vsake pohvale.

Srečni otroci – lastnosti

1. Srečni otroci so radovedni. Ves čas nekaj raziskujejo.
2. Srečni otroci se igrajo.
3. Srečni otroci imajo prosti čas. To je čas brez obveznosti in brez organiziranih dejavnosti, čas za prosto igro.
4. Srečni otroci tečejo, skačejo, plezajo, padajo, igrajo se v gibanju.
5. Srečni otroci zaspijo lahkotno in spijo spokojno do jutra.

Srečni otroci – vedenje

1. Srečni otroci imajo visoko samopodobo. 
2. Srečni otroci poznajo empatijo. Pomagajo radi in znajo prositi za pomoč.
3. Srečni otroci so radi v družbi.
4. Srečni otroci se ne bojijo samote. Znajo se igrati tudi sami in odlično se počutijo v svojem svetu domišljije.
5. Srečni otroci delujejo brezskrbno.

Srečni otroci – doma in v šoli

1. Srečni otroci se spopadajo z izzivi in ne s problemi.
2. Srečni otroci pomagajo pri opravilih doma.
3. Srečni otroci opravijo sami svoje šolske naloge in vejo, da je to del njihovih obveznosti in odgovornosti.
4. Srečni otroci čutijo notranjo motivacijo, ni jih treba vedno spodbujati z nagradami, ampak določene stvari naredijo, ker čutijo, da je tako prav.
5. Srečni otroci niso v skrbeh zaradi šole in šolskih obveznosti.

Recept dr. Ars: SREČNI OTROCI

Korak 1 – PREMISLEK: Premislite, kaj od zgoraj naštetega počne vaš otrok. Ali ima prosti čas? Ali mu dovolite, da sam izbira in se odloča? Ga pri tem upoštevate? Ali se vaš otrok vede odgovorno? Ali mu omogočite, da prosto teče, da skače, da nori? Ali sam izbira svoje prijatelje in popoldanske aktivnosti?

Korak 2 – AKCIJA: Potrudite se, da svojim otrokom dovolite biti otroci in da sebi dovolite biti dober zgled. Ozavestite, da je sreča v vas in ravno tako v vaših otrocih. Bodite skupaj, kot družina. Brez telefonov in ostalih motilcev pozornosti. Delajte skupaj. Počivajte skupaj. Igrajte se skupaj. Berite skupaj. Veselite se skupaj. Ključna beseda je SKUPAJ, ker sreča raste, kadar jo delimo.

Korak 3 – REFLEKSIJA: Vsak dober odnos temelji na kakovostni komunikaciji. Del tega je, da jasno posvete svoja pričakovanja in otrokom dajete jasna in preprosta navodila. Ključna sestavina dobre komunikacije je, da ste kot starš tudi dober poslušalec. To pomeni, da prisluhnete temu, kar vam otrok sporoča, verbalno ali neverbalno. In da otroku postavljate vprašanja, ki bodo pri otroku sprožila premislek in ga napeljala, da vam pove kaj čuti.

Korak 4 – SEDANJOST: Srečni otroci so DOŽIVETI. So v sedanjosti. Doživljajo sedanji trenutek in so v njem. Ne tuhtajo o preteklosti in ne skrbijo o prihodnosti. V resnici je takšna narava vseh živali, a ker je človek nekaj posebnega, si sam kreira (nepotrebne) skrbi o prihodnosti in beži z mislimi v preteklost. Bodite tudi vi tukaj in sedaj, vsaj v tistem času, ki ga preživljate skupaj s otroci. Tudi vas bo tako lažje zajel občutek doživetosti in tudi sreča, ki se je boste “nalezli” v družbi otrok.

Raziskovanje sreče je stalen proces, ki se nikoli ne konča … Najprej sem sama ozavestila kaj me osrečuje. Nato je nastalo nekaj blogov, sledila je KNJIGA O SREČI ZA OTROKE. V bistvu je SREČA OTROK zelo težka tema, posebej, ker sem želela, da se v knjigi prepozna lahko vsak otrok. Zato sem ustvarila personalizirano knjigo, v kateri je vsak otrok glavni lik pravljice in pomaga čarovnici poiskati srečo. Ker pa je moje poslanstvo zgodnje učenje jezikov preko pravljic je KNJIGA O SREČI DVOJEZIČNA!

Tudi vi lahko ustvarite čudovito darilo za svojega otroka! Personalizirano KNJIGO O SREČI ustvarite tukaj, v košarici pa skopirajte promocijsko kodo NAJDARILO in podarimo vam 15% popusta.

Zagotavljamo, da boste dobili unikatno knjigo ob kateri se boste s svojim otrokom pogovarjali o veselju in sreči. In ti pogovori vas bodo približali in vam odprli vrata v intimni svet otroškega veselja. Pa še skupaj bosta odkrivala čarobnost tujega jezika po vaši izbiri! Vaš otrok bo navdušen. Zgrabite priložnost sedaj!

dr. Mojca Stubelj Ars, MINI POLIGLOTINI